• 25 Јан

  Point d’ironie / Ирониска точка

  Списанието point d’ironie („ирониска точка“) произлезе од разговор меѓу ањес б., Кристијан Болтански и Ханс Урлих Обрист во 1977. Секоја година се публикуваат шест до

  Повеќе
 • НЕФИГУРАТИВНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ ВО 60-ТИТЕ

  СКУЛПТУРА – ОБЈЕКТ – СЛИКА ОД ЗБИРКИТЕ НА МСУ, СКОПЈЕ За карактерот на изложбава се битни неколку моменти. Пред сè, изборот на експонатите, што ја

  Повеќе
 • 21 Ное

  Таписерија

  Таписеријата е посебен и специфичен дел од визуелните уметности. Како дел од “убавите уметности” таа во себе содржи повеќе елементи и од ликовната уметност, кои

  Повеќе
 • 17 Ное

  Скулптурално

  08. 10. 2016 Паралелно со проектот Кале културна тврдина, Музејот на современата уметност со проектот Скулптурално започна со развивањето на уште еден долгорочен проект посветен

  Повеќе
 • 07 Окт

  Кале, културна тврдина

  КАЛЕ, КУЛТУРНА ТВРДИНА 7. – 20. 10. 2016 Свртувајќи го вниманието на неоткриените вредности содржани во големото и речиси потполно запуштено пространство, кое лебди над

  Повеќе
 • 07 Окт

  Основоположниците на модерната во Македонија

  Намерата на оваа изложба е преку делата од колекцијата на МСУ повторно да се навратиме кон творештвата на оние ликовни уметници кои вообичаено се определуваат

  Повеќе
© MoCA / МСУ