НЕФИГУРАТИВНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ ВО 60-ТИТЕ

СКУЛПТУРА – ОБЈЕКТ – СЛИКА ОД ЗБИРКИТЕ НА МСУ, СКОПЈЕ За карактерот на изложбава се битни неколку моменти. Пред сè, изборот на експонатите, што ја одредува концепцијата, е направен исклучиво од колекцијата на Музејот, во кој се депонирани најмногу дела од 60-тите години. Релевантни за вака осмислениот преглед на ситуацијата

Continue reading
14591796_1821637931427301_4720800608572084052_n

Таписерија

Таписеријата е посебен и специфичен дел од визуелните уметности. Како дел од “убавите уметности” таа во себе содржи повеќе елементи и од ликовната уметност, кои со взаемно испреплетување ја создаваат нејзината естетика. Таписеристот (низ вековите а и денес) мора да ги познава технолошките постапки кои се применуваат во изработката на

Continue reading
_mg_3635-a

Sculptural

Continue reading
_mg_3635-a

Скулптурално

08. 10. 2016 Паралелно со проектот Кале културна тврдина, Музејот на современата уметност со проектот Скулптурално започна со развивањето на уште еден долгорочен проект посветен на скопското брдо Кале. Скулптурално e проект кој опфаќа осум скулпторски и site-specific инсталации во паркот и пошироката околина на Музејот. Како што упатува насловот,

Continue reading
kale-kulturna-tvrdina-fotka-copy

Кале, културна тврдина

КАЛЕ, КУЛТУРНА ТВРДИНА 7. – 20. 10. 2016 Свртувајќи го вниманието на неоткриените вредности содржани во големото и речиси потполно запуштено пространство, кое лебди над крововите и панорамата на Скопје, Музејот на современата уметност сака да предупреди на опасностите од кои Калето би можело многу брзо да прерасне во уште

Continue reading
martinoski-avtoportret-1969-thumb

Основоположниците на модерната во Македонија

Намерата на оваа изложба е преку делата од колекцијата на МСУ повторно да се навратиме кон творештвата на оние ликовни уметници кои вообичаено се определуваат со синтагмата „основоположници на македонската современа уметност“ (Димитар Аврамовски Пандилов, Лазар Личеноски, Никола Мартиноски, ДимоТодоровки, Томо Владимирски, Вангел Коџоман и Љубомир Белогаски). Сметаме дека нивната

Continue reading
GS-4 copy

Големото стакло 4

Содржина Тема: Аспекти на уметноста во пост-социјализмот Македонија: Валентино Димитровски, Сегмент од актуелната ликовна “сцена“ во Македонија Русија: Бранка Стипанчиќ, разговор со Виктор Мисијано Хрватска: Желимир Кошчевиќ, Ни на небо, ни на земја, но сепак… Украина: Марта Кузма, Критериумите во современата уметност Полска: Бранка Стипанчиќ, Конструкции во Процес, разговор со

Continue reading
GS-3 copy

Големото стакло 3

Содржина 46 Биенале во Венеција Сња Абаџиева, Et in Venezia ego Сузана Милевска, Хистероскопија: Анатомијата како судбина 4. Биенале во Истанбул Валентина Димитровски, Orientation: The Vision of Art in a Paradoxical World Авторски страници: Душан Перчинков: Тест за светлоотпорност на боите Толкувања: Лилјана Неделковска, Другиот говор на Искра Димитрова Небојша

Continue reading
GS-2 copy

Големото стакло 2

Содржина Тема: Инсталации Небојша Вилиќ, Инсталации: предизвик или нужност? Соња Абаџиева, Нарцис, Јанус…барање на идентитетот Небојша Вилиќ, Show Versus Topic (Биенале во Сао Паоло) Актуелно: Лорен Седофски, Биенале во венеција, интервју со Жан Клер Денис Купер и Гери Индијана, Pulp the Hype on the Q.T. (Евтини приказни) Авторски страници: Јован

Continue reading
GS-1 copy

Големото стакло 1

Содржина: Тема: Уметникот/уметноста денес Соња Абаџиева, Враќање во орбитата? 45. Биенале во Венеција: Лилјана Неделковска, Главни точки на уметноста, 45 Биенале во Венеција Зоран Петровски, Глигор Стефанов и Петре Николоски Соња Абаџиева, Глигор Стефанов-Алегорија на светлината Лилјана Неделковска, Петре Николоски Интервју: Герхард Рихтер Авторски страници: Лазо Плавевски, Водени линии и

Continue reading